Ukrayna’daki Türk şirketlerden yardım çağrısı

30.05.2022 - 09:44 | Son Güncelleme :
Ukrayna’daki Türk şirketlerden yardım çağrısı | Ekonomi Haberleri

Rusya’nın askeri müdahalesi öncesinde birçok hammaddeyi Türk pazarlarından temin eden yatırımcılar, tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle yardım talebinde bulundu.

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; ticari diplomasi görüşmelerinde firmaların yaşadığı sıkıntılar masaya yatırılırken, hammadde ve üretim girdilerini kaybeden firmaların mağduriyetinin giderilmesi için neler yapılabileceği değerlendirildi.

Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından tedarik sıkıntısı çeken firmaların sorununun çözülmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler hızlanırken, Ukrayna’da iş yapan firmalarla temasa geçilerek, savaş döneminde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri tek tek sıralandı. Ülkede bulunan Türk yatırımcılar mağdur olduklarını ve tedarikte sorunlar yaşadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

TEDARİK SIKINTISI

Yatırımcılar, gerekli hammadde ve üretim girdilerinin büyük çoğunluğunu Türkiye’den temin ettikleri için sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Tedarik zincirlerinin işlevini kaybetmesi nedeniyle zarar gördüklerini dile getiren firmalar, üç aylık dönemde yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için destek talebinde bulundu.

İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerde Ukrayna’da sayıları bine yaklaşan Türk firmalarının gündeme getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri için yol haritası oluşturuldu. Türkiye ile Ukrayna arasında 7 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin en az zararla atlatılması ve üretim süreçleri durma noktasına gelen firmaların yaşadığı tedarik sıkıntısının çözülmesi için önümüzdeki günlerde yeni adımlar atılması planlanıyor. Türk yatırımcıların Ukrayna’da başta tekstil ve müteahhitlik hizmetleri olmak üzere yaklaşık 7-8 milyar dolarlık iş hacmine sahip oldukları belirtiliyor.

Haberin Devamı

TAHIL ÜRÜNLERİ İÇİN ‘KORUYUCU’ KORİDOR

Yaklaşık 100 güne ulaşan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, son dönemde tüm dünyayı küresel bir gıda krizinin eşiğine de getirdi. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna dışına çıkarılamayan tahıl ürünleri için başta İngiltere olmak üzere, NATO üyesi ülkelerin devreye girebileceği belirtilmişti. Odessa’ya ‘koruyucu’ bir koridor oluşturulması önerisiyle, Ukrayna’nın dünyanın ihtiyaç duyduğu tahıl ihracatını hayata geçirmesi amaçlanıyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.735 Değişim: 0,86% Hacim : 73.229 Mio.TL Son veri saati : 13:38
Düşük 10.634 20.05.2024 Yüksek 10.764
Açılış: 10.661
32,1875 Değişim: -0,05%
Düşük 32,0646 20.05.2024 Yüksek 32,2770
Açılış: 32,202
35,0253 Değişim: 0,05%
Düşük 34,9592 20.05.2024 Yüksek 35,1468
Açılış: 35,0069
2.522,40 Değişim: 0,87%
Düşük 2.500,11 20.05.2024 Yüksek 2.540,49
Açılış: 2.500,70
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.